BLOG.IT-TECHNIK.CZ
Přístupy na stránku
Postupy

Vyčištění chladiče procesoru

Vydáno: 7.6.2010   (8549 přečtení)

Zanesený větrák na CPU

Většina počítačů má procesor chlazen masivním chladičem, který je „profukován“ vzduchem vháněným větrákem. Pokud se tento chladič zanese prachem, pak je procesor nedostatečně chlazen a hrozí poškození počítače. Často se tento problém projeví i tím, že počítač se po zahřátí vypíná. Pro odstranění problému je potřeba chladič vyčistit. Rozhodně nedoporučuji závadu ignorovat.

Následující fotografie zobrazují odstrašující případy zanesených chladičů. Ve skutečnosti stačí zanesení výrazně menší a už nedochází k dostatečnému chlazení.

Zanesený větrák na CPU

Foto výše zobrazuje chladič se sundaným větrákem

Zanesený větrák na CPU


Zanesený větrák na CPU



Veškeré níže uvedené postupy děláte na vlastní nebezpečí! Pokud si na to netroufáte obraťte se na někoho kdo s tím má zkušenosti.

Všechny zásahy do počítače je nutné dělat při vytaženém přívodu elektřiny do počítače!!

Pokud je chladič na procesoru zanesen, je třeba ho vyčistit. Jednou z možností je sundat chladič, odmontovat z něj větrák a vše vyčistit. Pokud budete postupovat tímto způsobem, pak budete muset odstranit teplovodivou pastu, která je mezi procesorem a chladičem a znova nanést novou pastu. (Některé větráky toto mají řešeno trochu jinak) Nikdy nesundavejte chladič a bez nové pasty ho znovu nenandavejte zpět!! Po sundání chladiče z procesoru je nutné ve většině případů dát pastu novou!
Tento postup bych nedoporučoval nikomu bez dostatečných zkušeností.

Trochu obtížnějším způsobem se dá větrák vyčistit i bez rozebírání.
Nejprve zkusíme vysát vysavačem prach z větráku. Při vysávání se musí dávat pozor zejména na to abychom nevysáli některé malé části. Nejkritičtější bývají malé propojky na základních deskách. Viz foto:

motherboard switch

motherboard switch


Dále je třeba dávat pozor na to, abychom proudem vzduchu neroztočili některý z větráků. Větrák by se mohl roztočit příliš rychle a mohla by se poškodit ložiska.

Většinou je větrák zanesen nejvíce seshora. Dost často je chladič zanesen prachem složeným z malých vláken. Viz foto chladiče se sundaným větrákem.

Zanesený větrák na CPU


Nejlépe se tato nečistota odstraňuje párátkem a následně vysátím. Vše je třeba dělat jemně. Nepoužívejte k čištění nic kovového, zbytečně by se mohl poškodit chladič. Parátko je skutečně osvědčený nástroj. ;-)
Čištění chladiče bez demontáže je celkem obtížné, špatně se tam dá dostat. Ale s trochou trpělivosti se dá chladič vyčistit.

Některé chladiče jsou řešeny jinak. Mohou mít žebra vodorovná nebo nějak jinak tvarovaná a nemusí být možně je vyčistit bez rozebrání.


Kontaktovat autora
Váš email:
Vaše jméno:
Titulek:
Text:

Ochrana proti spamu:

Napište kolik je jedna plus jedna