BLOG.IT-TECHNIK.CZ
Přístupy na stránku
Mikrotik

MikroTik - Co je to?

Vydáno: 28.4.2020   (1302 přečtení)

MikroTik je lotyšská společnost založená v roce 1996, která vyrábí síťové prvky pod značkou RouterBOARD a operační systém pro routery s názvem RouterOS založený na Linuxu.
K RouterBOARDům je dodáván RouterOS.
Pro zjednodušení ty „krabičky“, v kterých je RouterBOARD se systémem RouterOS budu dále nazývat MikroTik. Ostatně pod tímto názvem to většinou naleznete v prodeji.

MikroTik vyrábí značné množství druhů routerů a access pointů (WIFI přístupových bodů).

Čím je MikroTik zajímavý?

- Poměr cena výkon je velmi příznivý.
- MikroTik je stabilní. Nějaké pády s nutností jít restartovat nebývají.
- K MikroTiku vychází často softwarové aktualizace. Výhoda je, že tyto aktualizace se dají použít i k MikroTikům velmi starým. Takže třeba i 10let starý MikroTik můžete mít s novýmRouterOS.

MikroTik 450

- RouterOS je stejný pro MikroTik, který se používá v domácí síti pro několik počítačů i pro MikroTik, který používá v rozsáhlé síti pro mnoho stovek počítačů. Takže pokud se člověk naučí nastavovat MikroTik pro malou síť, tak pokud bude nastavovat MikroTik ve velké síti, tak se ocitne ve známém prostředí.
- V případě nutnosti výměny MikroTiku za jiný typ je možné přenést konfiguraci
- Acces Pointy je možné připojit pomocí technologie CAPsMAN. Což velmi usnadní nastavování, zejména v rozsáhlejších sítích.
- Možnosti nastavení jsou velmi rozsáhlé. Je možné psát i skripty. Těžko si představit něco, co bychom potřebovali a nebylo by možné nastavit.
- S některými MikroTiky lze použít The Dude, což je program pro monitoring sítě.

A co nevýhody?
Za hlavní nevýhodu bych považoval složitost nastavení.
Základní nastavení typu 1xWAN, zbytek LAN + WIFI Acces Point není problém. To je možné nastavit velmi snadno. Ale pokud chceme něco složitějšího. Třeba několik LAN sítí. Tak člověk, který prostředí MikroTiku nezná, to za pár minut (a nejspíš ani desítek minut) jistě nenastaví.