BLOG.IT-TECHNIK.CZ
Přístupy na stránku
Mikrotik

MikroTik - CAPsMAN - co je to?

Vydáno: 29.4.2020   (3399 přečtení)

Je to funkce pomocí které je možné centrálně řídit Access Pointy. Nazývejme tyto AccesPointy – CAP.
Podrobný popis je v manuálu. Ale protože bych chtěl srozumitelně napsat o co vlastně jde, zkusím to zatím velmi zjednodušeně.
V podstatě každý MikroTik je možné přepnout do režimu CAP. Tím se z něj stane Access Point, který své Wifi rozhraní nabídne k ovládání routeru.
V podstatě jediné co na MikroTiku, který chceme použít jako CAP musíme udělat je, že ho přepneme do režimu CAP.
Samozřejmě, že je vhodné jako CAP použít MikroTik, který je pro to vhodný. Ale je možné udělat CAP z jakéhokoli MikroTiku, který má WIFI.


Na routeru ze kterého chceme všechny CAPy řídit, zapneme funkci CAPsMAN a tím se zobrazí všechny WIFI rozhraní jednotlivých CAPů v tomto routeru v podstatě jako by tyto WIFI rozhraní byly přímo na tomto routeru. A velmi jednoduše jim můžeme přiřazovat názvy a hesla a podobně.

Dokonce je možné nastavit CAPsMAN tak, aby se nově přidaný CAP do sítě automaticky začal řídit. Pro přidání dalšího Access Pointu do sítě tedy pak stačí připojit nový Access Point kabelem k routeru a není třeba nic nastavovat.

Setkal jsem se s tím, že někteří správci sítě funkci CAPsMAN nepoužívají. Ale domnívám se, že důvod je ten, že to neumí nastavit. Pokud se tato funkce správně nastaví, tak je to zejména pro sítě s větším počtem Access Pointů výrazné zjednodušení nastavování a správy.

Podmínkou pro použití této funkce je, že router i Acces Pointy musí být MikroTiky!


Kontaktovat autora
Váš email:
Vaše jméno:
Titulek:
Text:

Ochrana proti spamu:

Napište kolik je jedna plus jedna