BLOG.IT-TECHNIK.CZ
Přístupy na stránku
Obecné texty

Komprimace dat

Vydáno: 7.6.2010   (5424 přečtení)

7zip

Komprimační programy se používají ke zmenšení velikosti souborů.
Obecně lze komprimaci rozlišit na ztrátovou a bezztrátovou. Ztrátová se používá například pro zmenšení velikosti obrázků. Zjednodušeně se jedná o to, že snížíme kvalitu detailů a tím zmenšíme velikost. Při bezztrátové komprimaci je možné dekomprimací opět získat zcela shodná data jako před komprimací. Toho se využívá zejména při zálohování dat.

„Úspěšnost“ komprese záleží na typu dat, která chceme komprimovat. Velmi dobře jsou komprimovatelné například textové soubory a databázové soubory. Zde lze docílit snížení velikosti až na 10%, popřípadě ještě méně (Soubor 10GB například zmenšíme na 1GB). Archivovat 10GB dat nebo 1GB dat je podstatný rozdíl. Soubory, které jsou již komprimované se nepodaří více komprimovat. Takže například obrázky ve formátu jpeg, který je většinou již komprimován, nedokážeme zásadním způsobem zmenšit. Dalším „vedlejším“ efektem je to, že i velké množství souborů můžeme zkomprimovat do jednoho archívu. S jedním souborem se při zálohování výrazně lépe pracuje než s mnoha desítkami nebo i mnoha tisíci soubory.

Jedním z prvních komprimačních programů byl program pkzip. Díky tomuto programu se patrně komprimaci často říká „zazipování“

Čím komprimovat ?

Často se používá program Winzip. Velmi rozšířený je i program Winrar. Oba tyto programy jsou kvalitní, ale oba mají jednu nevýhodu - nejsou zdarma. Mnozí namítnou, že některý z těchto programů mají a funguje jim aniž by něco platili. V tom případě, ale porušují licenci!

Zcela zdarma a to i pro firemní použití lze použít například program 7-zip (www.7-zip.org)

Tento program se kvalitou vyrovná výše zmiňovaným programům.

Program 7-zip umí komprimovat i dekomprimovat formáty: 7z, ZIP, GZIP, BZIP2, TAR.

Dekomprimovat umí formáty: LZMA, RAR, CAB, ARJ, Z, CPIO, RPM, DEB, LZH, SPLIT, CHM, ISO, UDF, COMPOUND, WIM, DMG, XAR, HFS, NSIS

Program lze stáhnout na webu programu www.7-zip.org. Program je k dispozici mnoha jazycích mezi kterými nechybí ani čeština.

7zip