BLOG.IT-TECHNIK.CZ
Přístupy na stránku
Postupy

Hučící počítač

Vydáno: 7.6.2010   (6217 přečtení)

Princip chlazení CPU

Pokud počítač vydává zvuky, je to většinou příznak nějakého problému. Nejpravděpodobnější příčinou hluku je některý z větráků v počítači. Ve většině počítačů je větráků několik. Jeden je ve zdroji, další je na procesoru. Další někdy bývá i na videokartě. Popřípadě tam může být ještě nějaký přídavný. Nelze vyloučit, že je počítač chlazen nějakým méně běžným způsobem a tam to může být jinak.
Podle zvuku se většinou dá odhadnout o jaký problém se jedná.

Pokud je hluk po spuštění poměrně velký a po několika minutách je méně hlučný, popřípadě se ztiší úplně, pak se může jednat o špatné ložisko ventilátoru. Počítač v tomto případě někdy i znatelně vibruje. To je sice nepříjemná závada, ale většinou ne zcela kritická. Hluk bude nejspíš postupně zesilovat. Někdy pomůže namazat ložisko, ale nejvhodnější je výměna větráku.

Pokud je hluk po zapnutí počítače normální a po zahřátí se zesílí, pak problémem často bývá zanesený chladič na procesoru. Většina moderních základních desek řídí otáčky větráku na procesoru podle teploty procesoru. Pokud je větrák zanesen prachem, pak se procesor málo chladí a základní deska zvyšuje otáčky větráku ve snaze zvýšit chlazení. Toto je závada kritická! V případě ignorování této závady může dojít k poškození počítače. Často se tento problém projeví i tím, že počítač se po zahřátí vypíná. Pro odstranění problému je potřeba chladič vyčistit. Rozhodně nedoporučuji závadu ignorovat.

Na fotografii je zobrazen princip chlazení procesoru. Vzduch je nasáván seshora a vháněn na hliníkový chladič, který se ochlazuje. Pokud jsou žebra chladiče zanesena, pak nedochází k ofukování chladiče a procesor se nedostatečně chladí.

Princip chlazení CPU


Následující fotografie zobrazují odstrašující případy zanesených chladičů. Ve skutečnosti stačí zanesení výrazně menší a už nedochází k dostatečnému chlazení.

Zanesený větrák na CPU

Foto výše zobrazuje chladič se sundaným větrákem

Zanesený větrák na CPU


Zanesený větrák na CPU


Zanesený větrák na CPU